Menage?
Març 15, 2007, 7:38 pm
Filed under: L'estudi

Menage és el nom de l’estudi que miraré d’obrir no abans de l’estiu del 2007. Responent a la pregunta que encapçala l’article us explico com se’m va ocòrrer.

De familia de botiguers sempre n’hem estat, Rebesavis, besavis, avis i pares.

Tot es remunta quan la Immaculada (la meva mare) es va jubilar l’any 2005, de regentar amb la Marta (amigues des de petites i sòcia des de l’any 1995) la botiga Plats i Olles situada al millor tros de la Travessera de Gràcia, per dedicar-se a descansar i a estudiar varies coses, entre elles, a la Universitat de Barcelona assistint a les aules d’extensió universitaria, paxwor com ella diu (patchwork, em sembla que totes les jubilades els hi ha donat per dedicar-s’hi…), internet!! (segur que em segueix) i iniciació a la ofimàtica (Office, etc…). Ja s’ho ben mereix, ja…, diu la tradició familiar que amb tres fills nascuts amb quinze mesos de diferència, portava la casa, ens portava a l’escola i portava la botiga, botiga heredada de la sogra i amb una tradició familiar del segle dinou. Quin pes!!!. La seva mare, la Pepita Vidal, sempre ens deia: –Amb el que pateixen els vostres pares, ja els podeu creure… ja!

La botiga forma part de la meva memòria, ja que amb els meus germans hi passavem més estona que no pas a casa nostra, això si! tot i ser una botiga de plats i olles podem assegurar que mai trencarem un plat i no pas en el sentit metafòric. La botiga, situada al núm. 124 de la Travessera de Gràcia està distribuida de façana a muntanya, amb dos pisos i un pati d’uns 15 metres quadrats on a l’estiu ens hi haviem arribat a banyar en el safareig o en una piscina inflable. Al pis de dalt, era el nostre quarter general, amb caixes de “genero” (això del “genero”, era una paraula que a casa sempre se sentía, mireu si se sentía: un cop en una festa d’un amiguet, jo, com sempre, m’enyorava, i el pare del meu amic em va preguntar, allò per distreure una mica i evitar que començés a plorar, a que es dedicaven els meus pares i jo li vaig dir: –A vendre “genero”. Tot seguit esclataren a riure, i foren ells qui m’explicaren el significat real de la paraula “genero”), doncs amb aquestes caixes on arribaven embalats plats, gots, figuretes i amb el pas del temps cada cop més andròmines, fabricavem cabanes i túnels que anàven de punta a punta del primer pis. Recordo la olor de cartro barrejada amb l’olor de palla, i com no, de pols. Quan tocava fer deures, haviem de baixar amb la Immaculada i al costat del taulell ens tenien preparada una taula per als estudiants. Bueno, no m’enrotllo més, ja seguiré un altre dia extenent els records.

Anem al que anàvem, un cop jubilada, es varen plantejar diverses opcions, la primera fou una pregunta directa als fills: –Algú vol seguir venent plats i olles? la resposta fou un silenci. La segona i la següent eren o vendre el local o llogar-lo, i així en un principi es va resoldre el destí de 130 anys de tradició, llogant. Durant el període de desmantellament i liquidació de “genero” se’m comença a remoure una barreja de sentiments de malenconia, consciència, compromís, canvis i risc, cal dir també fartet de la vida que portava. I així fou com un dimarts a la nit en el tradicional sopar que fem amb la meva dona i els meus pares, els vaig proposar la meva candidatura com a hereu que seguiría la cinquena generació de la “cacharrería” de la Travessera de Gràcia antigament núm. 16. Tan sols els vaig advertir que no em dedicaria al “genero”, sinó que hi muntaria un estudi de disseny. Ho varen aprovar, previa negociació d’un lloguer.

I així, amics, segueix la història d’aquest llinatge de botiguers.

El nom, pensant i repensant, i reprenent el fil argumental per al que us he conduït, havia de ser un nom que seguís els orígens però que fós coherent amb el futur, tot pensant, vaig recordar en una revista antiga que sempre corría per la botiga, parlo de la revista “menage” revista que es publicà durant els anys 30, 40 i posteriors anys amb no tant èxit. Revista per a dones, amb diferents seccions, majoritariament referents al món de la cuina i activitats relacionades, excel.lent en continguts publicitaris, auténtiques joies del disseny gràfic de la pre-guerra i il.lustracions d’Opisso. Paraula simpàtica, de certa entremaliadura. En francès: domèstic, petit treball, arranjament. Paraules que li són familiars: Menagement, men age, i com no Menaje.

Així doncs, us faig a mans els primers pàrrafs d’una petita, modesta i simpàtica empresa.

revista.gif


6 comentaris so far
Deixa un comentari

Olé, Cesc! Quan semblava que tota la Gàl·lia era ocupada per venedors de fum, un llogaret de Gràcia retorna al disseny a la seva concepció més artesana. Espero que la vida, cada cop sigui menys planera per als legionaris que surten d’Esade. Ens veiem!

Comentari per Jordi

Home!Patir, patir com deia la iaia, tampoc serà tant, ja saps que quan les persones es fan grans ho veuen tot negre.Nosaltres erem molt joves i a part d’estar molt lligats i de treballar molt, ens ho passavem molt bé junts i al final ha estat molt gratificant i fructífer.Mua.

Comentari per imma

Potser l’esquema/inici d’una novela o d’una sèrie de contes?
Anima’t (t’animo!) … i ja veuras!

Comentari per seterre

Cesc, m’alegra saber que si el petit comerç ha de tancar, ressuciti amb idees com les teves. La ciutat no és de starbucks ni similars!
M’alegrarà veure’t el pèl, i saber on pares!

Comentari per pep t

Un escrit emocionant.
Ets un mestre amic Francesc!

Comentari per Clavijo

Nen, aquest text m’ha portat tants record del meu poble…Les coses ben fetes sempre surten bé i les que surten del cor encara més.I es nota que Menage surt del cor. “Fa un temps l’Aorta, cansada de tanta petuleria es va despertar i va parlar amb la Vena Cava que van fer que l’Artèria Pulmonar, fes arrencar el primer plor del nedor i naixés Menage”.Així es com ho veig jo…jejejeje

Comentari per masfa
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: